Wednesday, December 9, 2009

Jemput la ye..

Assalamualaikum w.b.t.
Kepada member2 yang masih belum dapat jemputan majlis dari aku, ni adalah jemputan akhir dari aku. cz lepas ni aku tak online dah(cewahh.. mcm tak online terus plak lepas ni. hueheueh..). Masih ramai gak lagi la yang tak bagi alamat supaya aku blh hantarkan kad kawin. Majalah fikrah aku plak dah hilang. Kalau tak, bleh aku carik alamat korang kat situ jer (eda punye pasal la ni.. kata haritu nak bagi aku pinjam fikrah dia. korang marah la dia ek. heuheuheu.. :-P ) So, ape pun, bagi yang tak dapat kad jemputan dari aku tu diharap dapat la menghadiri gak majlis aku nanti ek. bleh memeriahkan lagi suasana. huhuhhu.. rmai gak ustaz ngn ustazah dari madid yang kata nk datang. :-) Oopss.. sebelum telupe, haritu ada sape ntah tanya kat aku, bleh ke ajak ex-madid yang dh kuar dari madid waktu aku masuk madid dulu?.. jawapannye.. err.. mesti la boleh sangat2. :-) Ok, jgn lupe datang beb.
Wassalam.


p/s: gambar diatas adalah sumbangan dari
iLuvIslam.com

Saturday, November 14, 2009

Masih ada yang belum

Assalamualaikum w.b.t.
Kepada member-member yang masih belum bagi alamat kat wanshah, harap dapat bagi dengan segera ek. cz baru 30orang jer yang bagi alamat kat saya. nanti senang nak wat penghantaran kad jemputan untuk semua skali. senang sekali hantar jer. takut ada yang ketinggalan plak nanti. Untuk makluman, saya dah kehilangan Majalah Fikrah (nama majalah skolah kite Fikrah la kan?.. huhuhu.. :-P) So, dah takde dah la alamat semua member-member. Harap semua dapat memberikan alamat kepada saya secepat mungkin. Klik button kat bawah ni untuk shortcut terus ke form bagi mengisi alamat.





Saturday, November 7, 2009

jamilah's baby...


ni lak ank jamilah..hehe..sume nyew laki adeq2 br kite ni..bulat2 lak muke nyew...nme baby ni muhammad uwais irsyad...nme pjng lebo sume nyew...sabo erkk irsyad, nnt akak2 konvoy ke manjung tok b'jmp ngn irsyad..irsyad nk pesan pe2???

Friday, November 6, 2009

our new baby...


ni baby sapa la yg sesat kt blog ni..duk senyum2 lg 2..hehe..
ni la baby mama pah kite..nme baby ni x kompem lg sbb mak ayh die cri nme yg t'baek tok die..tp dh ade 2 nme, mohd shah haizam or mohd shah haiman...so which 1 is nice???
vote 4 mohd shah haizam!!!!idup haizam!!!!!!!hehe...

new baby again...


ni lak baby baity...agk kecik gmbo die sbb bby ni pun kecik jew..hehe..nme baby baity ni muhammad iman firdaus...besday baby ni 17hb october 09...
cumil2 ank dowg ni, auntie2 n uncle2 laen ble lg nk b'baby???hehe..
nk tgu ank auntie ika lak, cumil x baby die nnt..haha...

Thursday, November 5, 2009

yeay!!! dapat baby...

alhamdullilah..alhamdullilah..alhamdullilah..
syukur kepada ALLAH kerna mempermudahkan urusan kita..ameen..tahniah kpd baity dan jamilah coz dpt baby..sory xde info bila la diorg nih bersalin..tau2 je dh de baby..salahkan sape yg xupload tuh hek..hik.hik..

ok2..seterusnya nk cite nih..pagi td tetiba je diri ini tergerak hati nk kol si sharifah hanis nih..nk tnya kabar la kan..diri ini main2 kira je..mesti minah nih dh bersalin punya..coz last week tgok cam dh sarat je..hehe..so kol la lam kol 10 camtuh..suami dia yg angkat..dlm hati dh agak dh..mesti dh bersalin..haaa mmg betol pon..suami die ckp selamat bersalin kol 9.45 pagi anak lelaki..berat 3.3kg ok!!..berat tuh..alhamdullilah baby boy!!..xleh nk ckp dgn shape coz die tgh terbaring lagi..sok la kol die ckp dgn die..uwaaa...sunuk kan??...

ok jom wat trip..hehehe

Tuesday, October 27, 2009

Next Wedding 2009

Assalamualaikum w.b.t.
Huh.. ruginye tak gi kenduri kawin kak shida. Kepada member² yang blm dapat invitation kad untuk majlis perkahwinan wanshah yang bakal berlangsung pada bln12 tahun ni, boleh la melawat blog beliau di sini kerana diblog tersebut terdapat form yang boleh korang isi untuk bagi alamat dan no fon korang pada wanshah. kad akan dihantar setelah alamat diterima. so, ape lagi, jom isik borang tersebut di URL ni.



kawen-kawen

ni bakal ibu yang tengah sarat mengandung ~ Pn Sharifah Hanis




ceh.. title cam nk men kawen-kawen je...
okey la, aku disini dgn ikhlas hatinye upload gambar-gambar nih tuk tatapan korang-korang yang x dapat nk hadirkan diri ke majlis perkahwinan shahidatul akmar dan errr... ak x taw sape nama laki dia... hehehehe

anyway selamat pengantin baru kepada sahabat kita.
dan juga bakal ibu yang sarat mengandung... *wink*

Sunday, October 25, 2009

~KISAH KAHWIN AKMA ~

SALAMZZ..pe cite korg konvoi g kenduri kak shida..cite2 ah skit psl wedding tuh..upload ah gambaq ke..yg tak pegi nih..teringin nk tau..rajin2 ah update dlm blog nih yee..

KINDLY VISIT ME AT www.dazzlingabaya.blogspot.com.....

this is special for gurlz only !!!!.. yg len klu nk gak bole je..

Wednesday, October 21, 2009

~untuk yg teristimewa~

Titipan istimewa untuk uSrati yg dikasihi sentiasa~



Selepas Subuh hari itu, saya memerhatikan beberapa ayat al-Quran. Tadabbur dan tafakkur. Khali seketika. Saya amat tersentak apabila memerhatikan makna yang terkandung dalam surah Iqra’.

“Apa yang Abg Dzul dapat daripada surah itu?” adik usrah saya bertanya.

“Surah ini banyak juga membentak Abu Jahal. Apa yang paling menakutkan ialah apabila Allah membuat satu cabaran terbuka kepada bapa saudara nabi yang kufur itu. “Maka panggillah orang-orang kamu (untuk membantu kamu)”. Itu cabaran yang dilemparkan oleh Allah,” jelas saya ringkas.

Namun bukan itu yang menakutkan. Saya diam mengumpul tenaga. terasa sebak melanda hati saya, sekaligus membuatkan jiwa saya terperosok ke lembah kedukaan. Saya dapat merasakan seolah-olah saya benci seketika untuk melakukan maksiat.

Rantai keimanan mengikat saya. “Panggillah orang-orang kamu (untuk membantu kamu). Kami (Allah) pula akan memanggil Zabaniah.”



Itu yang menakutkan. Allah membuat cabaran akan memanggil Zabaniah untuk berhadapan dengan orang-orang yang sombong. Zabaniah sebagai penjaga neraka yang bengis dan tidak pernah tersenyum setelah melihat penciptaan neraka ditugaskan untuk melayan orang-orang yang sombong.

Dalam neraka itu ada buah zaqqum. Buah yang berbau busuk dan loya, lebih meloyakan berbanding najis yang melimpahi mangkuk tandas.

Dalam neraka itu ada hidangan air bernanah. Seolah-olah nanah yang pecah setelah membesar, lalu dihirup dan dijilat dengan lidah. Itu hidangan ahli neraka.

Adik-adikku, jauhilah kamu dari zina,” saya berpesan kepada adik-adik usrah saya kalangan muslimah. Mereka mendengar dengan tekun. “Sesungguhnya dihikayatkan dalam satu kisah, buah dada penzina perempuan akan digantung dengan tali neraka,” ada kalangan mereka mula menitiskan air mata.

Pernahkah kita membayangkan bahawa mata kita akan dicucuk dengan besi panas? Atau kuku kita dicabut satu-persatu. Atau kulit kita dilapah-lapah? “Maka adik-adik muslimin, jauhilah kamu dari zina. Sukakah jika kemaluan kamu dicucuk dengan jarum?”

Zabaniah tidak berhati petur. Ia tidak mengenal erti belas kasihan. Jika perlu, ia akan menarik lidah kita lalu dikelar dengan pisau tajam. Jika perlu, ia akan menusuk dubur kita dengan kayu berduri. Jika perlu, ia akan menusuk mata kita dengan jarum tajam.

Aduh, neraka itu tempat yang gelap gelita. Penghuninya berbau busuk sekali, loya dan meloyakan. Penuh dengan muntah dan kencing serta najis yang berlimpahan. Penuh dengan suasana yang trauma dan menakutkan.

Saya ingin melemparkan satu amaran kepada diri saya yang melakukan maksiat.

Sungguh, orang yang mengerti tentang Islam, namun jika ia keluar berdua-duaan dengan yang bukan muhrim atau kekasihnya, maka saya ingin bertanya. “Sanggupkah kamu melihat buah dada kekasih kamu digantung dengan tali neraka?”

“Atau sanggupkah kamu melihat kemaluan kekasih kamu dimasukkan jarum”.

Menangislah, Zabaniah tidak akan peduli.

Sentuhlah babi yang penuh dengan lumpur. Sesungguhnya nabi saw bersabda, menyentuh babi yang penuh lumpur lebih mulia daripada menyentuh kulit perempuan yang bukan muhrim.

Jika kamu ingin melihat salah seorang bakal penghuni neraka, lihatlah kepada orang yang selalu melayan nafsu kamu, keluar berdua-duaan dengan kamu, rela tangannya dipimpin kamu, rela badannya diusap-usap oleh kamu, rela menghabiskan masa dengan kamu, rela bibir dan pipinya dicium kamu, rela menunggang motor bersama kamu, lalu ia memeluk kamu dengan penuh erat. Itulah calon neraka.

“Ustaz, bagaimana ingin menimbulkan rasa benci kepada sikap itu? Suka keluar bersama pasangan, di waktu siang mahupun malam, bersama di atas motor dan kereta.”

Saya menjawab, “Bayangkan jika ibu kamu yang keluar bersama lelaki lain. Apakah kamu akan membenci ibu kamu?”

Ah, Zabaniah tidak peduli dengan raungan dan rintihan orang yang merayu. Zabaniah hanya mengenal erti ‘penyeksaan’.

“Anakku,” guru memangil saya satu ketika. Saya sedikit mendekatkan telinga saya ke bibirnya. “Janganlah kamu hanya menangisi dosa-dosa yang kamu lakukan. Tetapi fikirkanlah juga bagaimana cara menimbulkan benci kepada dosa. Orang yang hanya menangisi kesilapan akan mengulanginya semula. Orang yang menanam rasa benci tidak akan kembali,” saya mengangguk.

“Anakku,” guru masih ingin memberikan nasihat. “Pernahkah kamu merasa air kencing kamu?” saya terus menggeleng. Terasa geli menguasai diri. “Jika kamu ingin merasa air kencing kamu, lakukanlah maksiat. Kelak Zabaniah akan menghidangkan air kencing sebagai hidangan minuman kamu.”

“Anakku,” saya sudah tidak mampu menahan sebak. Sedih. Galau. Takut. Gerun. Semua bercampur-campur dalam hati yang satu. Kamu tahukah apa ibarat neraka itu?” saya menjawab tidak, dalam sebak.

“Umpama tangki tahi. Itulah ibarat neraka,”

« Anakku, jika kamu ingin selamat di akhirat, aku ingin memberikan satu petua. Jika kamu berjaya mengikut petua aku ini, engkau akan selamat, »

« Kamu perlekehkan nafsu kamu. Hina ia. Kamu perlekehkan kehendak dunia kamu. Hinakan ia. Namun ingatlah satu perkara. Semakin kamu memperlekehkan nafsu kamu, maka semakin kuat ia mengejar kamu,” pesan guru dan tiba-tiba kemudiannya guru ghaib.

Zabaniah tidak kenal erti kasih.

Saya berbisik dalam hati, “Tuhan, jauhkanlah Zabaniah daripada hamba-Mu yang penuh dengan maksiat ini,” lalu saya tersungkur di mihrab kerinduan.


Bingkisan ikhlas dari Aku Hanya Penulis


Ana uhibbukunna fi Allah may our UkhuWwAh stays forEver~

Saturday, September 26, 2009

~wedding invitation lagii~~

salam..

saya aitiqah telah diamanahkan oleh puan ( in advance ) shahidatul akmal bt dahalan..untuk menjemput warga madrasah idrisiah yg mngenali beliau @ tdk mngenali tapi nk join pon boleh..
( actually aku dpt 3 kad kahwin dr beliau 1 untuk diri ini,1 untuk putera,1 untuk puteri)..so amanah nih berat kot..pe lagi bawak2 kan diri korg join konvoi wedding beliau..menurut puan akma nih..beliau dan suami akan terbang ke mesir after wedding nih.pasni 2 thn bru balik mesia..ha nama bakal suami beliau muhd mujahid bin mohd fadzil ( bukan abang aku k )

sape2 yg nk join sila contact each other then informed me 3 days early for trasport preparation ye..lagi pon map kat diri ini..mane tau kang korg sesat g sorg2..hehe

details:

tarikh: 24 oktober 2009
masa: pagi ke ptg
tempat: dewan persidangan grik,jln seri adika raja,gerik

jom2..

~selamat lah sudah~

alhamdullilah..selamat lah sudah puan ainul mardhiah diijab kabul kan siang td..majlis yg sederhana tapi meriah..doakan kebahagian beliau..lepas nih sape plak punya wedding hek?..
pagi td kami ( aitiqah,afifah,janariah,ain,wani,husna(a.n),masihah,shahirah,aishah solehah)..berkonvoi ke rumah kenduri.sambil g umah kenduri ktorg beraya gak..masa kat kenduri jumpa ustaz anuar n family include iffah..jumpa cikgu rahman dan cikgu safarina..yg putera nya..nih yg ktorg nampak ah kan...pak wan,pak lan,mad,syafik khalid and roslan..yg len ktorg xnampak....pastu pas kenduri pergi melwat rumah kerumah..sekitar kuala kangsar..mohon kemaafan bebanyak2..coz ktorg singgah yg mana sempat..coz hari pon dh nk mlm..

haa mane yg xsempat join konvoi wedding,don worry coz got other upcoming wedding..so keep in touch k ;)...

sesiapa yg nk usha2 pic wedding ainul mardhiah..please contact afifah shuib ye..die je yg bawak camera..k tata

eh lupa nk habaq plak..tadi ktorg konvoi g umah azali..alhamdullilah abg beliau dh lepas tahap kritikal but still in coma..doakan semoga abg beliau cepat sedar dr koma n sembuh seperti biasa..

Monday, September 7, 2009

Reunion berbuka puasa.

Kepada sesiapa yang tak join reunion berbuka pose 4/9/09 haritu, memang rugi giler la. seronok gak dapat jumpa member² la. Sepatutnya yang join reunion tu 30orang. tapi 28 jer yang datang kalau tak salah aku. tapi ok gak la. ramai gak la tu. bukan senang nak kumpul ramai² camtu. thanks la pada along, eda, & janariah coz organize reunion tu. haritu aku ada amik no fon diorang yang gi reunion tu. aku tulis kat bawah ni no² diorang. mana tau coz yang dah lost contact tu bleh contact balik. nak raya dah ni. nnti bleh la calling2 ajak gi raya ramai². hueheuheuheu.. :-P kalau ada sesape yang xnak no dia aku pamerkan kat sini, bleh ar roger aku ek. nnti aku edit balik padam no dia. Kat bawah ni adalah No. telefon member² kesayangan korang :-D yang sempat aku amik waktu reunion haritu. bukan senang nak dapatkan sume no fon member² nih. yang dah tukar no fon plak xnak la update kat member². Sape² yang nak kongsikan no fon ngn member² lain, bleh la contact² kitorang ni ek. Bkn pe, senang nak contact balik. nnti bleh wat reunion besar²an. Dapat gak mengeratkan ukhuwah. huhheuehue.. untuk memberentikan text bawah ni scroll, letak cursor korang kat text tu. tengok kat bawah ni :



Salahuddin 013-3886810

Faris 013-4216890

Wandy 012-4505925

Syafiq Saleh 013-3014831

Ajwad 013-4180428

Azali 012-4966314

Mad(al-faqir) 012-5304709

Roslan 012-5988466

Pakwan 016-4119092

Amir 012-5403183

Nasir 013-2965643

Adnin 012-9205240

Janariah 012-2213195

Along(Liyana) 012-5299987/019-9114487

Shahirah 017-5443920/019-3650630

Ain 017-5032346/013-3531665

Husna A.N. 012-5402378

Afifah 019-5587056/017-5267056

Zaihan 019-2858106/017-5749302

Hanin 019-5129543/017-3474551

Aishahku 012-5405559

Dilla(Adilah) 014-2584618/013-3014830

Husna Salim 012-4983746/019-3593769

Khodijah 017-2279463

Zainol 017-2278783

Zairaidah 012-4063566

Harizzamzuri 013-357 0490

E-da (Syuhaida) 013-5185087

Wanshah(baik hati :-P) 013-6273391

Thursday, August 27, 2009

~hEbAhAn PeRtAmA ~

salam..

fuhh!! penat tol mencuci sawang2 dan sampah sarap dlm blog nih..baru clear tulisan..de bibik pon,pemalas..hehe...mane pegi entah bibik nih..k2 terus kepada tajuk asal..nak habaq mai nih..sahabat kita AINUL MARDHIYAH BT ABDUL HALILAH akan melangsungkan perkahwinan bilau xlama lagi.dengan itu ana memwakilikan diri Puan Ainul untuk menjemput kalian..kad kahwin nyaa blom sampai..nnti dh sampai ana habaq la..insyaALLAH tarikhnya 25/9 akad nikah dan 26/9 kenduri kahwin..tempat dan petanya akan di hebahkan kemudian ok..

wassalam...rindu kat korg2..

Thursday, June 11, 2009

Takziah Kepada Keluarga Asyraf Nasir & Faris Zahidi

Assalamualaikum sahabat-sahabat Madid...

Disini saya selaku wakil blog ni nak maklumkan kepada sahabat handai semua dan ucapkan takziah kepada keluarga rakan kita asyraf nasir yang baru kehilangan ayah nya pada jumaat lepas 5/6/09. Kemudian Faris Zahidi yang juga kehilangan ayahanda tercintanya pada bulan lepas.. Kami berharap keluarga kedua-dua belah pihak tabah menghadapi liku-liku kehidupan akan datang. Kami mendoakan kesejahteraan anda. Moga anda sukses di masa hadapan. Aaamiinn..

Al-Fatihah kepada kedua-dua Allahyarham...

Wednesday, May 27, 2009

~jom kita pi ramai2~



Konsert Antara Dunia di Stadium Malawati, Shah Alam pada 1 Ogos

HAMPIR sedekad kumpulan nasyid Rabbani mengukuhkan label nama mereka di persada seni. Biar kemunculan penyanyi dalam genre yang sama tumbuh bagai cendawan selepas hujan, mereka masih utuh bersaing.

Paling membanggakan, kumpulan nasyid yang cukup dikenali dengan lagu Intifada dan Pergi Tak Kembali ini memahat nama dalam sejarah penganjuran Anugerah Bintang Popular Berita Harian.

Menerusi anugerah itu, kategori Penyanyi/Artis Nasyid Popular setia menjadi milik mereka selama lapan kali berturut-turut. Tidak betah duduk diam dan selesa dengan kedudukan yang ada, Rabbani kini terus rancak merancang program menarik termasuk menganjurkan konsert.

Memilih lokasi yang sama sewaktu terbabit dalam Konsert Malam Sinar Maulidur Rasul Februari lalu iaitu di Stadium Malawati, Shah Alam, sebuah konsert diberi nama Konsert Antara Dunia dijangka dipersembahkan pada 1 Ogos ini bermula jam 8.30 malam.

Bukan sekadar berhibur, konsert atas paksi kemanusiaan dan sarat dengan nilai murni itu dilaksanakan atas tujuan amal bagi mengumpul dana tabung pembangunan insan bagi Gabungan Mahasiswa Islam Malaysia (Gamis).

“Setakat ini, tiket konsert besar kemungkinan akan ditetapkan pada harga RM10 untuk pelajar Institut Pengajian Tinggi. Tiket biasa pula dijual sekitar harga RM30 dan RM50.

“Hasil penjualan tiket nanti akan disalurkan kepada fakir miskin dan anak yatim di Malaysia juga mangsa tsunami di Acheh. Malah, Rabbani dan Gamis berhasrat untuk ke sana menyampaikan dana atas tabung pendidikan itu.

“Jika tiada aral melintang, sepanjang hari itu juga satu karnival akan diadakan bermula pagi hingga ke tengah malam. Kepada yang mungkin berminat untuk berniaga atau membuka gerai jualan boleh menghubungi Shahrul Azhar di talian, 019-2225588,” kata Azadan Abdul Aziz mewakili Rabbani sewaktu dihubungi Hip baru-baru ini.

Persatuan itu turut menjadi rakan kerjasama merealisasikan konsert itu bersama Rabbani Productions. Ketika ini, semuanya masih dalam rangka perbincangan termasuk usaha untuk mendapatkan kumpulan dari seberang, Ungu selain beberapa orang artis tempatan.

“Ini antara kelainan yang kami sedang berusaha untuk tampilkan melalui kolaborasi dengan artis luar. Jika sebelum ini, Rabbani pernah berduet dengan Amy Search, siapa tahu hasrat berduet dengan Ungu pula bakal menjadi kenyataan jika semuanya berjalan dengan lancar.

“Apa yang kami sedang usahakan ini ialah atas maklum balas dan cadangan peminat yang mahu Rabbani bekerjasama dengan Ungu. Tak dinafikan, Ungu juga antara kumpulan yang sering memperjuangkan lagu ketuhanan. Lalu, ruang baru ini dibuka demi kepuasan peminat.

“Pihak kami sendiri sudah berurusan dengan pihak Ungu dan ia berjalan dengan lancar. Cuma, biasalah kita masih menanti kata putus daripada mereka di samping perihal rundingan harga dan sebagainya,” kata Azadan lagi.

Masih merahsiakan konsep persembahan pada malam konsert itu nanti, Rabbani kini mengalu-alukan mana-mana individu atau syarikat yang berminat untuk menjadi penaja konsert terbabit.

Bahkan ketika ini pun produk Permata Hijrah yang baru melamar Rabbani sebagai duta sedang berkira-kira untuk menawarkan diri sebagai penaja. Malah, ada dua tiga syarikat yang berminat nak menjadi penaja pada peringkat permulaan ini.

“Setakat ini 60 peratus persetujuan sudah dicapai antara Permata Hijrah dan Rabbani. Kalau tiada halangan, siapa tahu syarikat ini akan terbuka hati untuk jadi penaja konsert itu.

“Sewaktu Konsert Malam Sinar Maulidur Rasul diadakan, kami bersyukur kerana Telekom Malaysia Berhad (TM) sudi menaja, lalu untuk konsert ini kami masih merisik dan mencari penaja yang berminat,” kata Azadan sambil memberitahu mana-mana syarikat yang berminat mahu menaja dan mengetahui keterangan lanjut mengenai konsert itu boleh menghubunginya di talian, 019-2110300 atau layari laman web, www.rabbani.com.my

Pada masa yang sama, Rabbani turut rancak merancang pakej umrah bersempena cuti sekolah Jun ini. Menariknya juga, 10 orang anak yatim dan tidak bernasib baik daripada Persatuan Kebajikan Anak Pesakit HIV/Aids Nurul Iman Malaysia (Pernim) akan turut serta mengerjakan umrah.

Tuesday, May 26, 2009

~maka eratkanlah YA ALLAH akan ikatannya...~

YA ALLAH,

Engkau mengetahui hati-hati ini

telah berkumpul kerana mengasihiMU,

bertemu untuk mematuhi perintahMU,

bersatu memikul beban dakwahMU,

hati-hati ini telah mengikat janji setia untuk

mendaulat & menyokong syariatMU,

maka eratkanlah YA ALLAH akan ikatanya...

Kekalkanlah kemesraan antara hati-hati ini

akan jalanNYA yang sebenar,

Penuhkanlah hati ini dengan cahaya RabbaniMu

yang tidak kunkung malap,

Lapangkanlah hati-hati ini dengan

limpahan iman dan keyakinan

dan keindahan tawakkal kepadaMU,

Hidup suburkanlah hati-hati ini dengan

ma'rifat (pengetahuan sebenar) tentangMU,

Jika Engkau mentakdirkan mati,

maka matikanlah pemilik hati-hati ini

sebagai para syuhada dalam perjuangan agamaMU,

Engkaulah sebaik-baik sandaran

dan sebaik-baik penolong,

YA ALLAH,

Perkenankanlah permintaan ini...~ameen~..

Saturday, May 16, 2009

~sentiasa ku rindui..kamu,dia,mereka & kita~

http://www.mediafire.com/?d0ymfcmzmxm

Bingkisan Rindu
Album :
Munsyid : Far East
http://liriknasyid.com


Antara kita tiada rahsia
Susah dan senang tetap bersama
Terpatri namamu
Kau takkan kulupa

Sudah bertahun lama
Kita tidak lagi bersua
Hanya tinggal kenangan
Yang tak mungkin kita lupa

Kirimkan khabar selalu
Seiringan hembusan bayu
Sekadar pengubat rasa rindu dikalbu

Pantas masa berlalu
Meninggalkan kita semua
Tanpa disedari bertambahlah usia kita

Potret lama masih kusimpan
Kubingkaikan kenangan
Hingga terkadangku
Tersenyum sendirian

Oh perjalanan kita masih jauh
Jalanan berliku akan kita tempuh
Imbaslah kenangan semalam jadi azimat
Penguat semangat menempuh masa hadapan
Harapanku kau kan bahagia selalu

Padaku engkau penghibur duka
Pengubat hati resah kecewa
Dikala malamku kau bawa cahaya

Antara kita tiada rahsia
Susah dan senang tetap bersama
Terpatri namamu
Kau takkan kulupa

Perjalanan kita masih jauh
Jalanan berliku akan kita tempuh
Imbaslah kenangan semalam jadi azimat
Penguat semangat menempuh masa hadapan
Harapan ku kau kan bahagia selalu

Sematkanlah bingkisan rindu dikalbu


Sumber lirik_nasyid_club@yahoogroups.com


nih lagu khas untuk u all..tetiba je waktu study nih teringatkan kenangan ketika di idrisah nak2 lagi dgr lagu nih..aish mcm2 dh berlaku suka dan duka..korg windu aku tak??..isk..isk..

anyway i ll wish besh of luck for ur entire life..sape2 yg nak kahwin jemput2 hek...dah la ..malas nk repek2 lagi..

I LOVE U AND US!!

MUAHHHHHH

Selamat Hari Guru...

GURU PEMBINA NEGARA BANGSA

Bersedia melangkah megah

Walaupun sukar baktiku curah

Demi mu ibu pertiwi

Sumpah ku lafaz janji kukota

Berikrar eratkan bangsa

Kukuhkan cinta kepada

NegaraBerjasa terus berjasa

Menyebarkan ilmu tiada batasnya

Guru Pembina Negara Bangsa

Gagah perjuangkan visi Negara

Bangunkan jiwa yang pelbagai rupa

Demi agama dan nusa tercinta

Guru Pembina Negara Bangsa

Tetap Unggul senadakan suara

Sehaluan menggapai matlamatnya

Cemerlang dan gemilangkan Malaysia


Pencipta Lagu: Khairulrizam bin Khalid
Pencipta Lirik: Ili Nurbahirah bt Baharudin
Pengubah Muzik: Marzuki bin Tambi

----------------------------------------------------
P/s : Selamat Hari Guru kpd semua guru2 di Madrasah Idrisiah...
Jasa Kalian Amat Di Hargai Sampai Bile2...

Tuesday, May 12, 2009

~untuk mu ibu ~

salam..nih petikan dari ust Pahrol

selamat hari ibu kepada bakal2 ibu insya ALLAH..

1) SHARIFAH HANIS

2) NUR BAITI


De lagi ke yg tertinggal..hehe..dan kpd bakal,akan,coming mother.. ;)...



Kali ini izinkan aku menulis tentang jasa IBU. Aku tidak pandai berfalsafah. Aku hanya ingin berkongsi rasa. Susuri rasa ini dalam tulisan sederhana yang ku beri tajuk: Aku dan 3 ibu…

Ibu pertama:

Aku mengayuh basikal laju-laju. Ingin cepat sampai ke destinasi. Masih terngiang-ngiang pesan emak sebentar tadi.

“Jumpa misi (jururarawat) sahaja terus bagi kad merah tu. Katakan emak dah sakit,” kata emak lemah. Wajahnya berkerut-kerut menahan kesakitan. Umur ku ketika itu baru 12 tahun. Emak sakit perut untuk bersalin. Ayah ku seorang buruh telah pergi bekerja awal pagi tadi. Di rumah tinggal aku dan dua orang adik perempuan.

“Emak nak bersalin ke?” tanyanya naif.

Emak tak bercakap banyak. Hanya mengangguk-angguk. Tubuh emak begitu kurus.

Tanpa berfikir panjang aku terus meminjam basikal jiran sebelah. Kebetulan tidak ada siapa orang lelaki yang boleh diharap kecuali aku. Pak cik sebelah menyebelah juga keluar bekerja. Rumah misi yang juga pusat kesihatan daerah kami agak jauh. Tetapi pada tengah hari itu semuanya seakan dekat. Aku mengayuh terus.

”Misi, emak saya nak bersalin. Ini kadnya,” kata ku tercungap-cungap sambil menyerahkan kad tersebut.

Misi, seorang perempuan Cina lewat 40′an itu agak terkejut. Namun kemudian membelek dan melihat kad itu secara terperinci.

“Aiya, saya tak boleh jadi bidan emak lu. Dia punya darah dan jantung ada sikit “problem”. Saya tak boleh…”

“Habis macam mana?” tanya ku agak cemas.

“Lu call ambulan. Minta dia datang rumah lu!”

Aku panik. Dalam usia 12 tahun, manalah aku pandai menelefon. Ini cerita 35 tahun dahulu, ketika kemudahan telekomunikasi tidak seperti hari ini. Sekarang anak-anak sudah pandai mendail telefon bimbit seawal usia 6 atau 7 tahun lagi. Mana nak dicari telefon awam.

“Misi boleh tolong tak?” aku merayu.

Misi terdiam. Tak lama kemudian dia bersuara, “minta tolong call ambulan? Ya, ya. Lu tulis alamat rumah di sini,” katanya sambil menyerahkan satu carikan kertas. Syukur, walaupun berlainan bangsa dan agama, tetapi misi ini baik orangnya.

Selepas dia menelefon, aku berkejar balik ke rumah semula. Setiba ku di sana, sebuah wagon ambulan telah sedia menanti.

“Boleh saya ikut?” pinta ku seakan-akan merayu kepada pemandu ambulan berbangsa India yang bermisai tebal itu.

“Tak boleh. Lu masih budak-budak lagi. Emak lu kena terus ke hospital!”

Aku sungguh kecewa.

Tak lama kemudian, emak kelihatan turun dari tangga rumah kayu kami terhincut-hincut. Emak sempat merenung ku dan berpesan, ” emak dah masak nasi. Tapi tak ada lauk, tengok-tengokkan makan adik-adik ya?”

Aku mengangguk akur. Dalam keadaan biasa pun itu memang sudah menjadi sebahagian rutin ku. Memasak dan menyediakan makanan memang tugas yang selalu emak amanahkan kepada ku.

Ya, semua itu masih segar dalam ingatan. Bagaimana gementarnya aku menunggu berita daripada emak. Malam, baru bapa pulang memberitahu yang emak telah bersalin. Aku begitu gembira… dapat adik baru!

Ibu kedua

Isteri di dalam bilik rumah mertua ku sedang bertarung dengan kesakitan. Sekali-sekala terdengar suaranya mengeluh lemah Allah, Allah, Allah… Tiba-tiba emak bidan keluar diiringi oleh ibu mertua ku. Mereka berbincang sekejap. Aku memerhatikan sahaja dari jauh. Apa halnya? Hati ku tertanya-tanya.

Sejak subuh tadi isteri ku mengaduh sakit perut. Mula-mula sakitnya datang berselang-seli. Jarang-jarang, kemudian kerap-kerap. Apabila “air ketuban” telah pecah, ibu mertua ku dengan segera menyuruh aku memanggil bidan berhampiran.

“Mak Cik isteri saya nak bersalin,” kata ku sebaik sahaja memberi salam kepada orang tua itu. Dia begitu tua. Agak-agaknya telah berusia lewat 60′an. Tetapi dia sahaja harapan orang kampung itu untuk membidani wanita-wanita yang bersalin.

“Bila sakitnya?” tanya bidan tua itu tenang. Begitu selamba, seakan-akan tidak dapat dijangkaunya gelora rasa dalam hati ku sebagai seorang suami yang menanti kelahiran anak pertama. Perlahan-lahan, dia bergerak. Wajahnya yang cerah berseri, pakaiannya bersih serta mulutnya kumat-kamit berzikir. (Kemudian aku baru tahu rupa-rupanya bidan tua ini sedang berpuasa 6).

Tidak sabar, aku terus mendekati ibu mertua ku.

“Kenapa emak?”

“Isteri kamu ada masalah. Budak tak mahu keluar. Bidan kata dia takut budak kelemasan…”

“Jadi?”

“Kita bawa ke klinik atau hospital dengan cepat.”

Yang terbayang di ruang fikiran ku hanya wajah isteri. Berkali-kali dia telah berpesan hendak “dibidankan” oleh bidan atau doktor wanita. Aku mesti menunaikan permintaannya. Aku mesti bertanggung-jawab.

“Kita cari klinik yang ada bidan wanita saja ya?” rayu ku kepada ibu mertua ku. Begitu ringan mulut ku meminta persetujuannya walaupun dalam tangan ku wang yang begitu sedikit. Aku tekad sahaja, kalau terpaksa berhutang. Aku akan berhutang. Semuanya ku terima seadanya kerana aku masih dalam pengajian. Namun, untuk mempertaruhkan maruah isteri tidak sama sekali.

Dahulu, bukan senang untuk mendapat suasana Islamik di hospital-hospital biasa. Tetapi sekarang, syukurlah suasana sudah berubah. Doktor, jururawat dan bidan perempuan sudah ramai. Hasil kesedaran Islam suasana di hospital pun sudah semakin Islamik.

Bila teksi yang dipanggil datang, isteri, ibu mertua dan bidan tua itu pun segera masuk. Aku duduk di hadapan di sebelah pemandu teksi. Destinasinya? Sebuah klinik bersalin milik seorang perempuan Cina. Semuanya mengikut hasil perbincangan ibu mertua ku dengan bidan tua. Bidan tua itu “berkeras” untuk terus mengikut kerana hendak menjaga “suasana” bersalin secara Islam buat isteri ku. Dalam keadaan tubuh tuanya terketar-ketar aku masih dapat melihat semangatnya begitu kental. Kalau ikutkan lemah, elok dia berehat sahaja di rumah dan minta bidan berbangsa Cina itu sahaja mengambil alih.

Setelah berhempas pulas dengan teriak raung zikir dan keluhan biasa, akhirnya terdengar suara tangisan. Begitu kuat, hingga mengejutkan aku di ruang legar klinik yang begitu sempit. Aku hanya mampu pasrah dan bermunajat di atas kerusi usang klinik yang serba daif itu. Tidak lama bidan tua itu pun melambai-lambai tangannya kepada ku.

“Alhamdulillah, anak kamu perempuan, cepat azankan…” katanya sambil tersenyum. Aku terlampau gembira hingga terasa ingin memeluknya. Tidak lama selepas aku selesai melaungkan azan dan berdoa, aku melihat bidan tua itu menjamah sedikit makanan dan meneguk air sejuk. Dia berbuka dan berjaya menamatkan puasa enamnya dengan begitu tenang sekali. Ku lihat wajah isteri tersenyum puas di sisi anak yang masih merah hasil “perjuangannya” sejak awal pagi itu. Tanpa disedari air mata mengalir. Sedih bercampur gembira, syukur wahai Tuhan, anak ku selamat dilahirkan walaupun dalam keadaan kami yang serba kekurangan. Aku begitu gembira… dapat anak sulung!

Ibu ketiga:

Ingin aku kongsikan, rasa yang ku alami ketika menunggu detik kelahiran itu. Anak perempuan ku mula sakit pada malamnya dan melalui saat-saat cemas mula jam 7 pada paginya. Tuhan memberi mehnah seorang ibu kepadanya. Rasa sakit, rasa perit dan keletihan tahap tinggi, yang bakal menempa dan “mengeluarkan” segala keupayaannya untuk menjadi seorang ibu terbaik. Kesakitan yang hakikatnya satu “ijazah” yang melayakkan seorang ibu mendapat ketaatan tiga kali ganda berbanding ayah.

Siapa lagi di sisi? Genggaman tangan seorang suami walau seerat mana tidak akan dapat bersama-sama berkongsi kesakitan. Ibu kepada bakal ibu (isteri ku), mengambil jarak jauh, berdoa, menangis dan merintih di luar kamar. Ketika pertarungan hidup dan mati itu… tidak ada teman, tidak ada sesiapa dapat berkongsi rasa, hanya dia dan Allah.

Rasai, rasailah wahai anak ku, detik melahirkan yang persis detik kematian… rasa harap yang sewajarnya seratus peratus kepada Tuhan. Seharusnya tidak ada lagi rasa bimbang, selamat atau tidak, pengakhiran buruk atau baik… Yakin, sangka baik, insya-Allah selamat, insya-Allah baik!

Ya, aku di mana? Aku pun rupanya tidak tega menunggu begitu. Mendengar seru dan desah resah, Allah, Allah. Jua kata semangat dan lonjak dorongan daripada para jururawat dan doktor. Lalu apa pilihan lagi buat ku selain meminggir sepi di satu sudut yang paling sunyi. Ya, aku masih ingat lagi detik itu. Detik aku terperosok dalam bilik sempit yang dinamakan “surau” itu.

Di situlah tegaknya kamar sufi tempat ego dan takbur tersembam ke bumi. Ketika insan dipagut keresahan, kegelisahan dan ketidaktentuan, barulah semua berpaut kepada Tuhan. Lalu, aku merasakan saat resah ini hakikatnya satu anugerah, untuk aku kembali semula kepada Mu.

Ya, Allah… pengharapan ku pada mu terlalu tinggi. Tetapi aku sedar, aku berdosa. Terlalu banyak kesalahan dan kekhilafan ku kepada Mu. Namun mampukah aku berpaling dari Mu? Tidak, walau dosa ku setinggi gunung, tetapi pengampunan Mu jauh lebih tinggi. Lebih tinggi dari langit yang tujuh. Telah aku ungkapkan kata-kata itu melalui lirik-lirik nasyid yang ku tuliskan, namun seakan-akan baru kini aku merasakan. Aku kembali, aku kembali kepada Mu Tuhan…

Jam 11 pagi, tiba-tiba pintu surau kecil itu terkuak. Anak bongsu lelaki ku memberi salam dan berbisik, “kakak dah selamat bersalin!” Derai air mata ku tidak dapat ditahan lagi. Syukur, syukur, syukur ya Allah, Engkau masih sayang kepada ku, pada kami, pada semua insan yang terlalu banyak berdosa ini. Dalam sujud syukur ku di hujung duha, aku terdengar raungan tangis cucu yang pertama. Alhamdulillah, lahir cucu ku yang pertama!

Aku dan tiga ibu:

Demikian ku kesahkan segalanya. Aku pasti, kamu dan kita semua ada kisah masing-masing. Yang unik dan istimewa tentunya. Ku tulis segala hanya untuk mengingatkan betapa besarnya jasa ibu kita. Ku tulis ‘aku’ hanya untuk mendekatkan rasa. Namun aku percaya ‘aku’mu begitu jua. Kisah, ibu yang melahirkan ibu, melahirkan ibu… dan seterusnya.

Tiga jasa ibu yang tidak mungkin ditandingi oleh seorang bapa – pertama, mengandungkan, kedua melahirkan dan yang ketiga menyusukan. Ketika berat hati kita untuk membalas jasa dan mendoakannya… kenangkanlah, betapa satu ketika kita telah berhutang nyawa kepadanya. Tidak kira betapa besar dan tingginya jasa kita, namun kita adalah insan terhina jika melupakan jasa ibu!

Sunday, May 10, 2009

Santai...

Tengah dok usya2 email...ternampak la pada 1 email nih...best la gak...utk di jadikan iktibar...adakah kita tergolong dalam golongan ini???...sama2 la kite renungkan...huehuehue...

Sebelum Tido:
6 minggu: Selamat tido Sayaaang, mimpi indah-2 ya, mmmuach.
6 bulan: Tolong matikan lampu tu, silau aah.
6 tahun: Sana sikit lah... Tido kalau tak mengepit tak bole ker???!

Pakai Toilet:
6 minggu: Tak apa, U masuk ler dulu, I tak kisaaahhhh
6 bulan: Masih lama lagi ke nih?
6 tahun: Brug! brug! brug! (suara pintu digegar), kalau nak bertapa pilah gunung ledang sana!!!

Balas SMS:
6 minggu: Iye Sayang, jap lagi I sampai rumah. Sayang, I belikan murtabak favourite U ye Sayang..
6 bulan: Trafik jam aah
6 tahun: K..

Dating process:
6 minggu: I love U, I love U, I love U.
6 bulan: Of course I love U.
6 tahun: Iyalah!! kalau I tak cintakan U, buat apa I nikah dengan U???

Pulang Kerje:
6 minggu: Sayaaang, I dah balik nih...
6 bulan : I'm BACK!!
6 tahun: Masak apa hari ini??

Hadiah (ulang tahun):
6 minggu: Sayang, I harap U suka cincin yang I beli untuk U ni
6 bulan: I beli lukisan, nampak sesuai dengan suasana ruang tengah
6 tahun: Nih duit, U beli sendirilah apa yg U nak..

Telefon:
6 minggu: Baby, ada yang ingin berbual ngan U di telefon nih
6 bulan: Eh... Your call...
6 tahun: WOOIII TELFON BUNYI TUUUHHH.... ANGKAT AAAAAHHH!!!

Masakan:
6 minggu: Wah, tak sangka I, pandai U masak.Rasa pun sedappp...!!!
6 bulan: Kita makan apa malam ini??
6 tahun: HAH!! LAUK INI LAGI?

Memaafkan:
6 minggu: Sudahlah, tak apa, dah pecah pun, nanti kita beli lagi yang lain,eh
6 bulan: Hati-hati, nanti jatuh tuh.
6 tahun: Orang dah bilang berkali-2 pon tak paham!!

Baju baru:
6 minggu: Aduh sayang, U seperti bidadari dengan pakaian itu
6 bulan: Lah... Beli baju baru lagi?
6 tahun: DAH BERAPA RIBU HABIS BELI BAJU TU???

Merancangkan Holiday:
6 minggu: Macam mana kalau kita jalan-jalan ke Amerika atau ke tempat yg U nak honey?
6 bulan: Kita ke Bukit Bintang aje ler... Senang sikit tak perlu naik flight...
6 tahun: JALAN-JALAN??? DUDUK RUMAH AJE TAK BOLEH KE? BUANG DUIT JE!

TV:
6 minggu: Baby, kita nak tengok cite apa malam ini?
6 bulan : Sekejap eh, citer bagus ah.
6 tahun: JANGAN TUKAR-2 BOLE TAK..

--------------------------------------------------------------------------

P/s : cari...cari...carila...pasangan hidup betol2 oh kawan...(lagu rabbani)...and dont try this at home...hehehe...

"Di saat-saat resah, al-Quranlah yang paling mujarab, kerana ia adalah warkah cinta dari Pencipta. Allahlah kekasih yang paling memahami. Masakan tidak, Dialah Raja segala cinta kerana Dialah sebenarnya Pencipta cinta. Lihat! dengan sifat cintanya berkasih sayanglah semua makhlukNya. Betapa agungnya cinta Allah.” - "Bajailah dan siramilah ukhuwah yang kita bina ini dengan siraman kasih sayang Serahkan dirimu sepenuh hati padaNya..maka Allah akan memberi kekuatan sebagai ganti kelemahan..keamanan sebagai ganti ketakutan dan kecukupan sebagai ganti kemiskinan."Kalam Dr Yusof Al-Qardhawi -SALAM PERJUANGAN-

Rahsia Tarikh Lahir...


Di bawah ini saya akan senaraikan kelebihan dan kelemahan diri anda yang dilihat melalui bulan kelahiran anda. Oleh kerana itu, yang baik jadikan teladan, yang buruk jadikan sempadan. Jadikan ia sebagai ukuran untuk anda memulakan langkah baru. Ubah kelemahan anda menjadi satu kelebihan. Anda pasti boleh! Melayu boleh!

JANUARI
bercita-cita tinggi dan orangnya serius
suka melihat kelemahan orang dan suka mengkritik
peka dengan setiap yang dibuat nampak keuntungan
suka smart, kemas dan teratur
sensitif, berfikiran mendalam
pandai mengambil hati orang lain
pendiam kecuali setelah dirangsang
agak pemalu, daya tumpuan yang sangat tinggi
mudah mendisiplinkan diri sendiri
badan sehat tetapi mudah diserang selesema
bersikap romantik tetapi tidak pandai mempamerkanya
cukup sayang kepada kanak-kanak
suka duduk di rumah
setia pada segalanya
rajin belajar dan kemahiran sosial
sikap cemburu yang sangat tinggi

FEBRUARI
Berfikiran abstarak
Sukakanbenda yang reality dan abstarak
Inteligent, bijak dan genius
berpersonality yang mudah berubah
mudah menawan orang lain
agak pendiam, pemalu dan rendah diri
jujur dan setia pada segalanya
keras hati untuk mencapai matlamat
tidak suka dikongkong
mudah memberontak jika dikongkong
suka kegiatan lasak
emosinya mudah terluka dan sangat sensitif
mudah mempamirkan marahnya
tidak suka kepada benda remeh temeh
suka berkawan tapi kurang mempamerkanya
sangat berani dan suka memberontak
bercita-cita tinggi, suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikanya
pemerhatian yang tajam
suka hiburan dan sukan
suka benda yang bersifat seni
sangat romantik pada dalaman tapi tidak pada luaran
berkecenderungan kepada benda yang tahyul
amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros
belajar untuk mempamirkan emosi

MAC
Berpersonality menarik dan menawan
mudah didampingi
sangat pemalu dan pemendam rasa
sangat baik secara semula jadi, jujur, pemurah dan mudah simpati
Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan dan alam persekitaran
suka pada kedamaian
sangat peka kepada orang lain
sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain
tidak cepat marah dan sangat amanah
tahu balas budi dan kenang budi
pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam
kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal
suka berangan-angan
suka melancong
sangat manja dan suka diberi perhatian yang sangat tinggi
lelam kabut dalam memilih pasangan
suka dengan hiasan rumahtangga
punya bakat seni dalam bidang muzik
kecenderungan kepada benda yang istimewa dan baik jangan terlalu moody.

APRIL
sangat aktif dan dinamik
cepat bertindak buat keputusan tetapi cepat menyesal
sangat menarik dan pandai manjakan diri
punya daya mental yang sangat kuat
suka dapat perhatian sangat diplomatik, pandai memujuk, berkawan dan pandai menyelesaikan masalah
sangat berani dan tiada perasaan takut
suka adventure, pengasih,penyayang, sopan santun dan pemurah
emosi cepat terusik jika tidak terkawal
Berkecenderungan bersifat dendam
agresif, kelam kabut untuk membuat keputusan
kuat daya ingatan
gerak hati yang sangat kuat
pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain
berpenyakit di sekitar kepala dan dada
sangat cemburu dan terlalu cemburu

MEI
Keras hati dan degil
kuat semangat dan bermotivasi tinggi
pemikiran tajam
mudah marah jika tidak dikawal
pandai menarik hati orang lain dan menarik perhatian
perasaan yang sangat mendalam
cantik dari segi mental dan fizikal
tidak perlu dimotivasikan
tetap pendirian tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain
mudah dipujuk
bersikap sistematik ( otak kiri ) suka berangan
kuat daya firasat, memahami apa yang terlintas dihati orang lain
mudah diserang penyakit di bahagian telinga dan leher dan lemah sistem pernafasan
daya hayalannya tinggi
pemikiran yang tajam
pandai berdebat
fizikal yang baik
suka sastera, seni, muzik dan melancong
tidak berapa suka duduk dirumah
tidak boleh duduk diam
tidak punya ramai anak
rajin dan bersemangat tinggi
agak boros

JUN
berfikiran jauh dan berwawasan
mudah ditawan kerana sikap baik
perangai lemah lembut
mudah berubah sikap, sangat banyak idea
bersikap sensitif
otak sentiasa aktif berfikir
sukar melakukan sesuatu dengan segera alias suka menanguh-nangguh
sikap pemilih kerana selalu inginkan yang terbaik dan cerewet
cepat marah dan cepat sejuk
suka bercakap dan berdebat
suka buat lawak dan bergurau
otak cerdas dan berangan-rangan
mudah dan pandai berkawan
orangnya sangat tertib
pandai mempamerkan sikap
mudah kecil hati
mudah terkena selesema
suka berkemas
cepat rasa bosan
kurang pamerkan perasaan
lambat sembuh bila terluka hati
suka barangan berjenama
mudah jadi eksekutif
kedegilan yang tidak terkawal
siapa yang memuji saya adalah musuh saya, siapa yang menegur saya adalah kawan saya

JULAI
seronok didampingi
banyak berahsia dan sukar dimengerti( terutama lelaki )
agak pendiam kecuali diransang
ada harga dan maruah diri
tak suka menyusahkan orang lain tetapi tidak marah jika disusahkan
mudah dipujuk dan bersikap lurus
sangat menjaga hati orang lain
sangat peramah
emosi sangat mendalam tetapi mudah terluka hati dan lambat pulih
berjiwa sentimental
kurang berdendam
mudah memaafkan tetapi sukar melupakan
tidak suka benda remeh temeh
membimbing cara fizikal dan mental
sangat peka, caring dan mengasihi serta penyayang
layanan serupa kepada semua orang
tinggi daya simpati
pemerhatian yang tajam
suka manilai orang lain dengan pemerhatian
mudah dan rajin belajar
suka muhasabah diri
suka mengenang peristiwa atau kawan lama
suka mendiamkan diri dan duduk dirumah
suka tunggu kawan tapi tak cari kawan
tak agresif kecuali terpaksa
lemah dari kesihata bahagian perut mudah menjadi gemuk jika tak dikawal
minta disayangi
terlalu mengambil berat
rajin dalam membuat kerja

OGOS
suka berlawak
mudah tertawan kepadanya
sopan santun, caring terhada orang lain
berani dan tidak tahu takut
agak tegas dan bersifat berkepimpinan
pandai memujuk
terlalu pemurah dan bersikap ego
nilai harga diri sangat tinggi
dahagakan pujian
semanagt juang yang luar biasa
cepat marah dan mudah mengamuk terutama cakapnya dilawan
sangat cemburu
daya permehatian tajam dan teliti
cepat berfikir dan berdikari
suka meminpin juga dipimpin
suka barangan-angan
berbakat dalam seni lukis, hiburan dan silat
sangat sensitif tetapi tak mudah merajuk
mudah mendapat penyakit
sentiasa belajar untuk relax
kelam kabut
romantik, pengasih dan penyayang
suka mencari kawan

SEPTEMBER
sangat besopan santun dan betolak ansur
sangat cermat, teliti dan teratur
suka menegur kesilapan orang lain dan mengkritik
pendiam tetapi pandai bercakap
sikap sangat cool, sangat baik dan mudah simpati
sangat prihatin, terperinci, amanah, setia dan jujur
sensitif kepada sesuatu yang tidak diketahui
banyak berfikir
daya penakakulan yang baik
otak bijak dan mudah belajar
suka mencari maklumat
mengawal diri dari selalu mengkritik
pandai mendorong diri sendiri
mudah memahami orang lain ( daya firasat tinggi ) dan banyak simpan rahsia
sukakan sukan, hiburan dan melancong
kurang menunjukkan perasaan
lama menyimpan jika terluka hati
terlalu memilih pasangan
sukakan benda yang luas
bersistematik

OKTOBER
suka sembang
suka orang sayang padanya
suka ambil jalan tengah
sangat menawan dan sopan santun
kecantikan luar dan dalam
tidak pandai berbohong dan berpura-pura
mudah rasa simpati, baik dan pentingkan kawan
sentiasa berkawan
hati mudah terusik, tetapi merajuk tak lama
cepat marah
macam pentingkan diri sendiri
tidak menolong orang jika tidak diminta
suka melihat dari perspektif sendiri tidak suka terima pandangan orang lain
emosi mudah terusik
suka berangan-angan dan pandai bercakap
emosi yang kelam kabut
daya firasat yang sangat kuat ( terutama perempuan )
suka melancong, bidang sastera dan seni
pengasih, penyayang dan lemah lembut
romantik dalam percintaan
mudah terusik hati dan cemburu
ambil berat tentang orang lain
suka kegiatan luar
orang yang adil
boros dan mudah dipengaruhi persekitaran
mudah patah semangat

NOVEMBER
banyak idea dalam sesuatu perkara
perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-rubah
otak dan pemikiran yang sangat tajam
cara berfikir lain dari orang lain
berfikiran kehadapan, unik dan bijak
banyak berfikir, kurang bercakap tetapi mesra
penuh dengan idea-idea baru yang luar biasa
sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnya
sifat yang berahsia, pandai mencungkil dan mencari rahsia
amanah, jujur, setia dan pandai berahsia
daya firasat sangat halus dan tinggi
bagus sebagai doktor
cermat dan teliti
personality dinamik
tidak hargai pujian
bercita-cita tinggi
terlalu degil dan keras hati
apabila hendak akan diusahakan sehingga berjaya
sangat rajin dan berkemampuan tinggi
kekuatan semangat dan daya juang yang tinggi kepada sesuatu kehendak
pandai mendorong diri sendiri
berani, pemurah, setia dan banyak kesabaran
mudah ambil berat terhadap orang lain
tak suka marah kecuali tergugat
pandai muhasabah diri
romantik
tidak pasti dengan imbangan kasih sayang
suka duduk di rumah
tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi

DISEMBER
Sangat setia dan pemurah
bersifat patriotik
sangat aktif dalam permainan dan pergaulan
bercita-cita tinggi
suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi
seronok didampingi
Pandai buat lawak dan berfikiran dengan lojik
suka bercampur dengan orang
suka dipuji, diberi perhatian dan dibelai
sangat jujur, amanah dan bertolak ansur
tidak pandai berpura-pura
cepat marah
sikap kurang sabar dan tergesa-gesa
perangai yang berubah-ubah
tidak ego walaupun harga diri yang sangat tinggi
benci pada kongkongan


--------------------------------------------------------------

P/s : bagi yg percaya,percayalah...bg yg xpercaya...muhasabah la diri tue balik...setiap org ade kelebihan dan kekurangan yg tersendiri...jgn pk diri tue 100% perfect...huehuehue...

Thursday, May 7, 2009

Kasih Ibu Membawa Ke Syurga...


Orang kata aku lahir dari perut mak..
(bukan org kata....memang betul pon)


Bila dahaga, yang susukan aku...mak
Bila lapar, yang suapkan aku...mak
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku...mak
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut...Mak
Bila bangun tidur, aku cari...mak
Bila nangis, orang pertama yang datang...mak
Bila nak bermanja, aku dekati...mak
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah...mak
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya...mak
Bila nakal, yang memarahi aku...mak
Bila merajuk, yang memujukku cuma...mak
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah...mak
Bila takut, yang tenangkan aku...mak
Bila nak peluk, yang aku suka peluk...mak
Aku selalu teringatkan...mak
Bila sedih, aku mesti talipon...mak

Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu...mak
Bila bengang, aku suka luah pada...mak
Bila takut, aku selalu panggil..."mmaaakkkk! "
Bila sakit, orang paling risau adalah...mak
Bila nak exam, orang paling sibuk juga...mak
Bila buat hal, yang marah aku dulu...mak
Bila ada masalah, yang paling risau... mak
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni...mak
Yang selalu masak makanan kegemaranku...mak
Kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam&lauk pauk...mak
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku...mak
Yang selalu berleter kat aku...mak
Yang selalu puji aku...mak
Yang selalu nasihat aku...mak
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....mak

-------------------------------------------------------------------

Tapi bila aku ada pasangan hidup sendiri...

Bila seronok, aku cari...pasanganku
Bila sedih, aku cari...mak

Bila berjaya, aku ceritakan pada...pasanganku
Bila gagal, aku ceritakan pada...mak

Bila bahagia, aku peluk erat...pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat...emakk

Bila nak bercuti, aku bawa...pasanganku
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah...mak

Bila sambut valentine...Aku bagi hadiah pada pasanganku
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu”

Selalu...aku ingat pasanganku
Selalu...mak ingat kat aku


Bila-bila... aku akan talipon pasanganku
Entah bila... aku nak talipon mak

Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk emak


Renungkan:
Kalau kita sudah habis belajar dan berkerja...
Bolehkah kite kirim wang utk mak???

"mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
Berderai air mata jika kita mendengarnya.........

Tapi kalau mak sudah tiada..........
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....


-------------------------------------------------------------------

Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya....
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya.....
Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya.....
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya.......
Berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....
Dan akhir sekali
Berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......


-------------------------------------------------------------------

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.
Kos upah membantu ibu:
1) Tolong pergi kedai : RM4.00

2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00

6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00
Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.
1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA
Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,
"Saya Sayangkan Ibu".. Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.


SELAMAT HARI IBU...

KEPADA SEMUA IBU-IBU SEDUNIA...

P/s : bile kali terakhir kite salam mak kite???...takat salam pon mcm nk xnk je...mnyesal dulu pendapatan...nyesal kemudian,tarak guna...huehuehue

Wednesday, May 6, 2009

~jom kita pi ramai2~

KONVENSYEN Berakhirnya Agenda Zionis Israel!

PaStI MaHu PerGi!!!



Aman Palestin Berhad adalah sebuah syarikat yang tidak berasaskan keuntungan. Ia ditubuhkan untuk membangunkan kefahaman masyarakat Malaysia mengenai isu-isu Palestin. Dalam memikul tanggungjawab yang besar dan mulia ini, semua peringkat di dalam masyarakat diajak untuk bersama-sama menyokong usaha bagi membebaskan bumi Anbia’ yang bersejarah daripada cengkaman Zionis. Ia memerlukan kerjasama yang erat di dalam menangani isu ini.

Tidak dinafikan lagi bahawa dunia kini menyaksikan kerakusan Zionis dalam usaha mencapai cita-cita besar mereka. Zionis mempunyai agenda utama tersendiri yang tidak dapat disembunyikan lagi, iaitu agenda menubuhkan sebuah negara yang dinamakan “Israel Raya”. Apa yang disaksikan kini, agenda mendirikan sebuah negara yang besar itu tidak mungkin akan tercapai dalam keadaan mereka ditentang dengan penentangan yang amat kuat, sehingga mereka terpaksa berundur sedikit demi sedikit pada ketika dan saat ini.

Justeru itu Aman Palestin dengan kerjasama Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA) akan menganjurkan satu seminar yang bertajuk “Berakhirnya Agenda Zionis” bagi memberikan penjelasan kepada masyarakat khususnya golongan belia supaya melihat semula kegagalan Zionis di dalam mendirikan sebuah negara yang agung tersebut.

Objektif

  1. Memberikan kefahaman yang mendalam kepada masyarakat khususnya golongan
  2. belia terhadap agenda Zionis yang paling utama untuk menguasai dunia sudah berakhir.
  3. Membangkitkan kesedaran tentang bahaya projek Zionis untuk menguasai dunia dan sejauh manakah kesan kewujudan mereka kepada dunia sejagat.
  4. Membuat pendedahan kepada masyarakat terhadap propaganda Zionis di dalam mendirikan Israel Raya.
  5. Memberikan persepsi yang sebenar kepada masyarakat terhadap status terkini agenda Zionis.
  6. Memberikan kesedaran tentang langkah-langkah yang boleh dimainkan oleh masyarakat bagi menghadapi agenda Zionis.


Hari/Tarikh:

Sabtu/9 Mei 2009

Masa:

8.00 pagi - 5.00 petang

Tempat:

Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC)

Yuran Penyertaan:

RM 10.00 (yuran penyertaan boleh dibayar pada hari konvensyen tersebut di kaunter pendaftaran)


* Untuk pengesahan kehadiran, sila hantarkan nama dan nombor IC pada 0196077372.


PEMBENTANG

Dr. Mohsen Saleh
Pengarah Institute of Islamic Political Thought (IIPT), London

Dr. Azzam al-Tamimi
Pengarah Besar, Pusat Penyelidikan dan Pengajian Az-Zaytouna, Lubnan


Dr. Roslan b Mohd Nor
Penerima Anugerah Akademik Institut Al-Makhtoum 2003 & 2006 PhD in 'Islamic Jerusalem Studies', Aberdeen University Scotland


ATURCARA KONVESYEN

8.00 - 8.30 PAGI: Pendaftaran Peserta
8.30 - 9.30 PAGI: PEMBENTANGAN I - Dr. Roslan bin Mohd Nor
(Kejatuhan Islam dan Kewujudan Negara Israel)

9.30 - 10.00 PAGI: Kehadiran VVIP dan VIP
Ucapan Alu-aluan - Ustaz Abdullah Zaik b Abd Rahman
(Pengerusi Eksekutif Aman Palestin Sdn Bhd)
Ucapan Perasmian - Menteri di Jabatan Perdana Menteri

10.45 - 11.00 PAGI: Jamuan VVIP dan VIP dan jamuan ringan peserta

11.00 - 12.00 TGH: Pembentangan 2 - Dr. Azzam al-Tamimi
(Sejauh Manakah Kesan Kewujudan Zionis pada Dunia Sejagat)

12.00 - 1.00 TGH: Pembentangan 3 - Dr. Mohsen Saleh
(Hakikat Zionis dan Agenda yang Dipropagandakan)

1.00 - 2.00 PTG: Rehat, makan dan solat

2.00 - 3.00 PTG: Pembentangan 4 - Dr. Azzam al-Tamimi
(Peranan Seorang Muslim dalam Menghadapi Musuh Zionis)

3.00 - 4.00 PTG: Pembentangan 5 - Dr. Mohsen Saleh
(Kebangkitan Islam di Palestin dan Status Agenda Zionis Masa Kini)

4.00 - 5.00 PTG: Majlis Penutup
Ucapan Penangguhan - Dr. Kamil Azmi Tohiran
Presiden Persatuan Belia Islam Nasional (PEMBINA)


Jadi,marilah sama-sama kita sertainya,demi membuktikan sikap peduli Gaza dalam diri,dan sokongan kepada saudara seIslam kita di sana.Para speaker yang hebat-hebat yang juga antara aktivis ikhwan juga datang dari jauh,dari negara luar untuk bersama-sama kita pada hari itu.Jom membina generasi qudwah GAZA!!

Bagi para belia yang duduk di sekitar Melaka dan berminat menyertai konvensyen ini, bolehlah berbuat demikian dengan menghubungi Saudara Lukman al-Hakim di talian 019-2639964 atau e-mail kepada editor [at] pembinamelaka [dot] com selewat-lewatnya sebelum 1 Mei 2009.

Bagi belia yg diluar kawasan melaka anda boleh juga membuat sedemikian:
RM 10.00 (yuran penyertaan boleh dibayar pada hari konvensyen tersebut di kaunter pendaftaran)
* Untuk pengesahan kehadiran, sila hantarkan nama dan nombor IC pada 0196077372.



Fastabiqul Khairat


www.iumelaka.com
www.pembinamelaka.com

Thursday, April 30, 2009

budak br blajo...

aku mls lg plus xde ms nk edit blog ni...
so nnt ble aku dh xde keje bebeno, ligat la aku nnt..
lgpn ngah cm bodo2 lg ni nk gn blog ni..
pe2 pun, aku mmg suke m' explore bnde br...
so dun worry fwen...
tgu la nnt paper aku biz 7hb ni, mmg aku bls dendam biz habisan kt tenet ni...
laptop aku ni pun dh cm nak menunggu ms tok d semadi kn je d tanah perkuburan masjid ubudiah, bukit chandan...huhu...

pe2 pun, arap ngn de nye blog tok dak2 madid ni, kite sume x lost contact la erkk..
pada nang_gila, invite la rame2 lagi...
tok memeriahkn lg majlis...